Bel me terug

Om u zo snel mogelijk en 24/7 van dienst te zijn kunt u onderstaand uw naam en uw telefoon nummer invullen. Wij bellen u zo spoedig mogelijk!

  Melkveehouderij Douma-Aalbers in Hasselt

  Familiebedrijf zet bedreiging om in kansen

  Door Erna Ekkelkamp

  HASSELT-MASTENBROEK – Aan het einde van de negentiende eeuw streek de grootvader van Alice Douma neer aan de Zwolsedijk in Hasselt en ontwikkelde daar een bloeiend boerenbedrijf, dat nog altijd in de familie is. Inmiddels staat de vierde generatie klaar om de boerderij over te nemen. Maar voor het zover was,  had dat wel de nodige voeten in de aarde.

  De eerste jaren van haar huwelijk met Gert Siemon Douma bracht Alice door op de Groningse boerderij van haar schoonouders.Omdat bedrijfsuitbreiding daar niet mogelijk was en de ouders van Alice de pensioengerechtigde leeftijd naderden, besloten Alice en Gert Siemon te verhuizen naar Hasselt en de boerderij aan de Zwolsedijk over te nemen. “Dat was in 1994”, vertelt Alice. “Het was een echte uitdaging, want we konden ons melkquotum meenemen en konden we daar dus flink uitbreiden. We bouwden een nieuwe stal en molken al snel een kleine honderd koeien.”

  Zandwinner
  Het geluk duurde maar kort. Want ruim een jaar na hun start in Hasselt, hoorde de familie Douma dat het gebied waarin hun bedrijf was gevestigd, door de Provincie was aangewezen voor zandwinning. “Onze verpachter kreeg van een zandwinner direct een bod op onze grond”, zegt Gert Siemon. “Maar omdat wij als pachters het eerste recht van koop hadden, ging dat niet door. Vervolgens werd de grond ons aangeboden voor een prijs die ver boven de marktwaarde lag. Op dat moment realiseerden we ons dat er grote belangen in het spel waren en dat wij als boer te weinig ervaring hadden met dit soort zaken. Via onze boekhouder kwam Bernhard Kootstra in beeld.”

  Bedreiging
  Het klikte direct tussen de Bernhard en de familie en al na het eerste gesprek legden de Douma’s hun lot in zijn hand. “Hij begeleidde ons in de aankoop van de grond en deed dat uitstekend. Wij boerden een aantal jaren rustig verder, totdat we in 2002 een telefoontje kregen van Bernhard. Hij was benaderd door de zandwinner met de vraag of hij nogmaals wilde bemiddelen in de verkoop van onze zaak”, vertelt Alice. “Het verbaasde ons niet, want ergens hadden wij wel verwacht dat dit een keer zou komen. De insteek van Bernhard was dan ook nuchter en zakelijk. Hij raadde ons aan om ons positief op te stellen en van de bedreiging een kans te maken. Dat was een goed advies, want we waren boer in hart en nieren en nog lang niet op een leeftijd dat we al wilden stoppen. Bovendien had onze zoon Henk aangegeven het bedrijf later over te willen nemen. Wat wij het liefste wilden, was uitbreiden, maar dat kon niet, we grensden aan een Natura 2000 gebied. Wat dat betreft kwam het verzoek van de zandwinner precies op het juiste moment.”

  Dossierkennis
  Samen met Bernhard stelden de Douma’s een wensenlijst op van zaken nodig zouden zijn voor een vervangende plek. Op die manier ontstond een reële vraagprijs die goed was onderbouwd met argumenten. “Bernhard werkt grondig, heeft een enorme dossierkennis en legt alles vast. Er ontgaat hem helemaal niets en hij heeft de zaken uitstekend op een rijtje. Hij bereidt iedere stap in een proces nauwkeurig voor en kan alles onderbouwen met feiten.” Gert Siemon lacht. “We hebben altijd gezegd dat je Bernhard beter met je moet hebben, dan tegen je. Onze zaak is daarvan het levende bewijs. Want na een hele spannende tijd heeft hij ons bedrijf tegen een uitstekende prijs weten te verkopen en konden wij ons oriënteren op een nieuwe toekomst.”

  Loven en bieden
  Nadat de koop gesloten was, kon Bernhard dossier Douma sluiten en afscheid nemen van de familie. Maar niet voor lang. “Het zoeken naar een nieuwe boerderij viel ons niet mee. We hadden een paar boerderijen bekeken, maar konden niet iets vinden naar onze zin”, vertelt Alice. “Viavia hoorden we dat er in de Mastenbroekerpolder een boerderij in de stille verkoop zou komen. Dit bedrijf had eigenlijk alles in huis wat wij graag wilden, maar hij was nogal aan de prijs. Dus hebben we Bernhard opnieuw ingeschakeld. Ook dat pakte hij goed aan. Hij gaf bij de makelaar duidelijk aan tot hoe ver wij konden gaan en was daar heel strak in. Na een spannende periode van loven en bieden, zijn we eindelijk tot een akkoord gekomen en konden we het bedrijf de onze noemen.”

  Tevreden
  De familie Douma is heel tevreden over de afloop. Zonder de hulp van Bernhard Kootstra zou hun toekomst er heel anders uit hebben gezien, denken ze. “Op basis van gegevens contact met de tegenpartij voelt Bernhard haarfijn aan hoeveel speelruimte hij heeft bij de tegenpartij. Hij weet precies hoe ver hij kan gaan en wat hij moet doen op welk moment”, zegt Gert Siemon. “Zonder zijn hulp hadden wij ons eigen bedrijf waarschijnlijk te goedkoop van de hand gedaan en teveel betaald voor de nieuwe boerderij. Wij zijn hem echt dankbaar voor zijn bemiddeling en kunnen hem bij iedereen aanbevelen.”

  Scroll naar boven